İz bırakanlar serisine devam ediyorum. Geçmişte sahip olduğum, günün birinde tekrar sahip olmaktan keyif duyacağım motorlardan bir diğeri: KTM 640 Adventure.

Bu çok özel motor, süper dar bir kullanıcı kitlesine hitap eder(di). Maalesef üretiminin durduğu 2006 yılından beri muadilini hiç bir marka yapmadı. KTM markası 690 Enduro olarak devam ettiği bu segmente büyük depolu versiyonu çıkartmayarak devam ediyor.

Ben nasıl tanıştım?

İki yakın arkadaşım enduro motorlarla ormanda tepişmeye merak sardılar. Ve tabii beni de aralarına almak için gaza getirdiler. Geçmişte Husaberg FE400 motorum olmuştu ve hem motocross pistinde hem de ormanda çeşitli eğitimler almış, hatta bir dönem yoğun olarak bununla ilgilenmiştim. XT660, KLR650 ve bilumum uzun bacaklı enduro motora haizdim. Bu nedenle, onlarla neyin ne kadar yapılabileceğini biliyordum. Ve tabii kendimi de tanıyordum. Araştırmalar başladı. Uzun yol gidebileceğim ama zor koşullarda da gidebilecek motor alternatifleri nelerdi? HAHA öyle bişey yok! Standart üretim bu işi yapabilecek tek bir motor var, o da 640 Adventure… Ve buldum, aldım 🙂

Asfaltta gidecek motor yapmayı bilmeyen firma!

Evet bu KTM’nin ta kendisi. Bütün bilgi birikimi off-road olan KTM, 2006 yılı itibariyle ufak ufak “insanlar da kullansın, herkes off-road tutkunu yada yarışçı değil” diyerek değişime giti. 640 Adventure da, birçok Dakar kazanmış bir Rally replikasının seri üretime uyarlanmış hali.

Ondan ne beklediğinizi iyi tanımlamanız gerekir

640 Adventure, görüntü olarak Yamaha Terere 660, Yamaha XT660, Kawasaki KLR650 gibi motorlara benzese de alakası yoktur. Gidonunda 1 gr bile vibrasyon sönümleyicisi olmayan bu motor, inanılmaz titreşimlidir. Ama İNANILMAZ. Vibrasyon azaltmak için balasör şaft, gidon bağlantı lastiği, gidon ucunda ağırlık vs vs.. hiçbiri yoktur. Orta sehpaha da gaz verirseniz zıplayarak gider 🙂 Diğer yandan korkunç hafif, inanılmaz güçlü, inanılmaz sağlam, 250cc spesiyal motor muamelesi yapabileceğiniz, 28lt depoya sahip hard enduro world tourer’dır.

Şasi ve süspansiyon

Tamamen 640 enduro ile aynı şasiyi kullanıyor. Spesiyal enduro motor mantığında tasarlanmış boru şasi, 690’a göre hafif esnek tarafta kalıyor. Uzun bacaklarına ve yukarda kalan ağırlık merkezine rağmen virajlarda yatmam demez. Tabii bunun bir sebebi de, heybe mantığında giydirilmiş ve aşağıya doğru inen yakıt tankı. Amortisörlere tam ayarlı, süper iyi ve sağlamlar. En zorlu koşullarda hoyratça kullansanız dahi patlatma şansınız düşük. Kaldı ki, tam bakımlı (servis tarafından açılabilir) oldukları için her türlü bakım ve tamire uygunlar. Lakin arka amortisörü ayarlayabilmek oldukça güç. Ben serviste söktürmeden ayarlatamamıştım.

Motor ve şanzıman

LC4’ün en primitif halidir. Süper titreşir, alt devirleri zayıftır ama üst devirleri güçlüdür ve yüksek devir çevirebilir. Konvansiyonel SOHC yapısından farklıdır. Örn: Devirdaim pompası gücünü egzantrik milinden alır. Sıkıştırmaya müsait motor bloğu sürekli oradan buradan yağ sızdırır. Vites kutusu oldukça sağlıklıdır, 2003 ve sonrası modelleri Magura hidrolik debriyajlıdır. Motor gücü 7500 rpm de 48 hp ve 5500 rpm de 52 NM’dir. Alt devirleri keyifsiz olan bu motor benzer hacimdeki motorlara göre 1500 rpm civarı fazla devir çevirebiliyor

.

Kilo avantajıyla beraber yapısı gereği yüksek sürati sevmeyen bu motora yüksek süratler (top speed 185 km) verebilmekte.

Genel işçilik ve komponent kalitesi

KTM klasiği olarak gayet iyidir. Gidonu magura, hidrolik debriyajı magura, fren kaliper ve master slindirleri Brembo, fren hortumları çelik, tüm plastikler Acerbis, jantlar Exel, elcikler domino vs vs… Deposu çok kalın ve esnek bir plastiktendir. Koruma demirine ihtiyaç yoktur. Motoru kayaya bile devirseniz o depoya kolay kolay bir şey olmaz. Ayrıca 28 lt deposu sayesinde 500km civarı menzile sahiptir.

Konfor

Bu motor ile bu kelimeyi aynı cümlede kurmak komik olur. Ben motorun anatomisinden bahsedeyim 🙂 İncecik ve düz selesi, düz depo yapısı sayesinde motoru oturarak ya da ayakta çok rahat kullanabilirsiniz. Gidona istediğiniz kadar yaklaşabilir, hemen hemen tüm off-road vücut pozisyonlarını zorlanmadan alabilirsiz. Farın üzerindeki rüzgar koruması 110-120 km hızlara kadar iş yapar. Bu segment dışı motosiklet arazi kullanımında inanılmaz konforludur. Asfaltta nanay. Bu arada artçı falan unutun 🙂

Sürüş hissi

Kendinizi rally pilotu gibi hissedersiniz. Özel hissedersiniz, insanlar bakar. Her şeyin üzerinden geçebileceğinizi düşünür, atlamaya zıplamaya meyillenirsiniz 🙂 Titreşim her zaman birinci derdiniz olur ama o muazzam gaz tepkisi bunu unutturur.

Emsalsizdir

KTM 2006 yılından itibaren 690 Enduroyu üretmeye başladı lakin onca söylenti, yalan habere rağmen 10 yıl geçmesine karşın 690 Adventure üretilmedi. Tabii hafif motorla uzun yol yapmak isteyen kullanıcıları dinleyen üçüncü şahıs firmalar, Rally kitleri üretmeye başladı. Bu kitler; büyük yakıt tankları, rüzgar koruma da sağlayan GPS kuleleri içeren kitlerdi. Kullanıcılar bunları 690’lara uygulayarak 640 Adventure’da standart olan özellikleri ekstra maliyetlerle sağlayabildiler. O nedenledir ki standart üretimde böyle bir başka motor yoktur ve emsalsizdir.

Önemli özellikleri

  • 2002 modeli 154 kg’dir.
  • 28 lt depo hacmi vardır.
  • Anatomisi sebebiyle 250cc enduro muamelesi yapabilirsiniz.
  • Düşme devrilmeyle zarar görmez.
  • Kickstart vardır.
  • Skid plate standarttır ve çok sağlamdır.
  • Elcik korumaları standarttır.

Eksileri

  • Herkesin motoru değildir, acemi adamı üzer.
  • 7500 rpm çeviren motorun 5000 rpm altı keyifsizdir (ufak ön dişli ile bu çözülür).
  • 6 lt civarı yakar.
  • 100km üzeri süratlerde aynalardan arkası görünmez, 140km üzeri önünüzü de net göremezsiniz.
  • Bakımı zordur. Hava filtresi sünger ve kolay erişilir ama motor yağı değişimi uzmanlık ister.
  • Titreşinden stop lamba ampulü sürekli bozulur.
  • 2002 modelinde yan ayak yoktur. Orta sehpaha vardır ama kaldırma kolu yoktur.
  • Benzin göstergesi yoktur.

Versiyonları

620 LC4 Adventure 1996-1999 (146kg 55hp)
640 LC4 Adventure R 1999-2002 (154kg 49hp)
640 LC4 Adventure R 2003-2006 (158kg 54hp çift disc)

 

3.74 K